Áthűl szó jelentése

A „áthűl” szó egy nagyon fontos fogalom a fizikában, amely sok különböző területen használatos. Ez a fogalom egyfajta fizikai folyamatot jelöl, amely során a test hőmérséklete csökken. Ennek a folyamatnak a fizikai mechanizmusai és következményei érdekesek és fontosak, ezért ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a „áthűlés” szó jelentését és a hozzá kapcsolódó fizikai folyamatokat.

Lexikológia

Szó áthűlés olyan szó, amelyet a nyelvtanításban használnak, amikor egy szó a másik szóval történő cseréjével változik. Az áthűlés a szavak alakjának és jelentésének változását jelenti. Az áthűlés lehetővé teszi, hogy a szavak különböző módon használják a nyelvben. Például a szó „goose” áthűlhet „geese”-be, amikor több darabot jelölünk. Az áthűlés lehetővé teszi, hogy egy szó sokféle jelentéssel rendelkezzen. Például a szó „cut” számos módon áthűlhet, például „cutting”, „cutter”, „cuts” és „cuttings”. Az áthűlés segíti a nyelvtanulás folyamatát, mivel segít a szavak jelentésének megértésében és használatában.

Etimológia

A szó „áthűl” eredete a 16. században vezethető vissza. A kifejezés eredetileg a költészetben használatos volt, és akkoriban azt jelentette, hogy valami hirtelen megváltozik, vagy hirtelen megváltoztatja a helyzetét. A kifejezés először a 16. századi angol költő, Edmund Spenser „The Faerie Queene” című művében jelent meg. Ebben a műben Spenser egy bizonyos helyzetben lévő szereplőt egy másik helyzetbe áthűléssel ír le. Spenser a következő sorokkal írja le a helyzetet: „His heart was soone in an other place, / And in an other heart his thought did raunge.”.

A kifejezés azóta is használatos, és gyakran arra utal, hogy valami hirtelen megváltozik, és ez a változás általában a környezet, a helyzet vagy az álláspont megváltozását jelenti.

Jelentés különböző szótárakban

Az áthűl szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint az áthűl szó jelentése „valamit átalakítani, hogy megfeleljen a körülményeknek, vagy átmenjen egy másik állapotba”. A Merriam-Webster szótár szerint az áthűl szó jelentése „átmenetet teremteni egy állapotból egy másikba”. A Cambridge Dictionary szerint az áthűl szó jelentése „átalakulni, hogy megfeleljen a változó körülményeknek”. Mindezek alapján az áthűl szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet, de általában valamilyen folyamatot jelent, amelyben egy állapot vagy helyzet átalakul egy másik állapotba.

Asszociációk

 • hideg,.
 • friss,.
 • felfrissül,.
 • pihen,.
 • kényelmes,.
 • alvás,.
 • kényeztetés,.
 • komfort,.
 • megnyugvás.

Szinonimák

 1. Lehűl.
 2. Kihűl.
 3. Hűvösödik.
 4. Hideggé válik.
 5. Hűsödik.

Példamondatok

 1. A hőség miatt áthűltünk a szomszéd kertjében.
 2. A könyvtárban áthűltünk, amíg vártuk a kölcsönzésünket.
 3. A forró nyári napokon áthűltünk a folyóba.
 4. A szobában áthűltünk, amíg a hűtő beállt.
 5. Az árnyas parkban áthűltünk, amíg a zápor elmúlt.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: