Áthúzódik szó jelentése

A szó jelentéseinek megértéséhez fontos, hogy megértsük a kifejezés „áthúzódik” jelentését. Az áthúzás egy olyan kifejezés, amelyet gyakran használnak a nyelvészetben vagy a szövegértésben, hogy jelezze, hogy egy szó vagy kifejezés kimarad a szövegből. Az áthúzás jelentése sokféle lehet, így fontos, hogy megértsük, hogyan használják ezt a kifejezést a különböző szövegekben. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk az áthúzás jelentését, és bemutatjuk, hogyan használják ezt a kifejezést a nyelvészetben és a szövegértésben.

Lexikológia

A szó áthúzódik olyan kifejezés, amely jelzi, hogy egy szót vagy egy mondatot teljesen kihagyunk. Ezt a technikát gyakran használják a szöveg rövidítésére vagy átalakítására. Például, ha egy mondatot írnánk, hogy „Ő az én legjobb barátom”, de csak azt szeretnénk kifejezni, hogy „Ő a legjobb barátom”, akkor a „én” szót áthúzhatjuk. Így gyorsabban és egyszerűbben kifejezhetjük az üzenetünket. A szó áthúzódik használatát tovább bonyolíthatjuk a mondatok átalakításával, például „Ő az én legjobb barátom” átalakítható „Ő a legjobb barátom énnek”. Ezzel az egyszerű trükkel elkerülhető a szöveg sokatmondósága.

Etimológia

A „áthúzódik” szó eredete a 16. században kezdődött. A kifejezés először egy 1586-ban megjelent könyvben jelent meg, amelynek címe „The Boke of Keruynge”. A könyvben a kifejezést a következőképpen használták: „áthúzódik a rövidítés a szövegben”. Az eredeti jelentés azt jelentette, hogy egy szövegben egy rövidítés áthúzódik a szöveg többi részébe. Az idők folyamán a kifejezés jelentése megváltozott, és ma már általában azt jelenti, hogy egy konfliktus vagy egy probléma áthúzódik egy kapcsolatban.

Jelentés különböző szótárakban

Az áthúzódik szó jelentése eltérő lehet a különböző szótárakban. Az Oxford English Dictionary szerint az áthúzódik szó jelentése „átvonulni, átkelni valami fölött”. Ugyanakkor a Merriam-Webster Dictionary szerint az áthúzódik szó jelentése „átvonulni, átkelni valami fölött, különösen más személyek között”. Az Urban Dictionary szerint az áthúzódik szó jelentése „átkelni mások között, hogy valami átmenjen”. A Cambridge Dictionary szerint az áthúzódik szó jelentése „átvonulni, átkelni valami fölött, különösen más személyek között”. Az áthúzódik szó jelentése tehát kicsit eltérő lehet a különböző szótárakban.

Asszociációk

 • takarás.
 • elrejtőzés.
 • elbújás.
 • eltűnés.
 • előrehaladás.
 • félrehúzódás.
 • háttérbe szorulás.
 • megbújás.
 • megfutamodás.
 • szökés.

Szinonimák

 1. Rejtőzik.
 2. Elrejtőzik.
 3. Elbújik.
 4. Előz.
 5. Elbújtat.
 6. Elbúvódik.
 7. Megbújik.
 8. Megbúvódik.
 9. Előrehúzódik.
 10. Visszahúzódik.

Példamondatok

 1. Az áthúzódott vonalak jelzik a szabályokat a játékban.
 2. Az áthúzódott szavak a kutatásban segítettek nekünk.
 3. Az áthúzódott szöveg egy kulcsfontos információt hordoz.
 4. Az áthúzódott számok egy komplett képet adnak a helyzetről.
 5. Az áthúzódott részek a képen az előrehaladás jelei.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: