Átláthatatlan szó jelentése

A kifejezés „átláthatatlan” sokféle értelmezést kaphat. Ez a cikk részletesen bemutatja a szó jelentését a különböző kontextusokban, és megvizsgálja, hogyan lehet használni a szót a mindennapi beszédben és a tudományos környezetben.

Lexikológia

Az átláthatatlanság fogalma sokféle módon megmagyarázható, de alapvetően azt jelenti, hogy valami olyan, ami nem követhető, vagy követhetetlen. Az átláthatatlanság azt jelenti, hogy nem tudunk megérteni valamit, vagy nem tudjuk megérteni, hogy miért történik meg. Például, ha egy cég titkosítja információit, akkor az átláthatatlanná válik, mert nem tudjuk, hogy mi van benne. Ez azt jelenti, hogy nem tudjuk, hogy mi történik a cégben, és nem tudjuk, hogy miért történik. Ez az átláthatatlanság különösen fontos, ha bizalmas információkról van szó, mivel a cég megakadályozhatja, hogy az információk szivárogjanak ki.

Etimológia

A szó „átláthatatlan” eredete visszavezethető a 15. századi német nyelvű szóra, amelyet „durchsichtig” -nak neveztek. A szó jelentése „átható” vagy „átható” volt, és arra utalt, hogy valami olyan, amely áthatolható vagy áthatolhatatlan. A szó először a 16. században jelent meg angol nyelvű szövegekben, és azóta tovább fejlődött, hogy jelentése „átláthatatlan” lett. Az átláthatatlan szó gyakran használják olyan helyzetekben, amikor valami bonyolult, nehezen megérthető, vagy követhetetlen.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „átláthatatlan” jelentése eltérő a különböző szótárakban. Például az Oxford English Dictionary szerint az átláthatatlan jelentése „nem tiszta, homályos vagy érthetetlen”. Ezek a jelentések gyakran olyan helyzetekre vonatkoznak, amelyek megnehezítik a döntéshozatalt vagy a megértést. A Merriam-Webster szótár szerint átláthatatlan jelentése „nem világos, homályos vagy érthetetlen”. A Cambridge Dictionary szerint az átláthatatlan jelentése „olyan dolog, amelyet nehéz megérteni vagy megérteni”.

Asszociációk

 • Titokzatos.
 • Bonyolult.
 • Rejtélyes.
 • Függöny mögött.
 • Homályos.
 • Kavargó.
 • Megfejthetetlen.
 • Nehezen érthető.

Szinonimák

 1. Megfejthetetlen.
 2. Rejtélyes.
 3. Kifürkészhetetlen.
 4. Homályos.
 5. Titokzatos.
 6. Áttetszetlen.
 7. Befolyásolhatatlan.
 8. Átlátszatlan.
 9. Érthetetlen.
 10. Képtelen.

Példamondatok

 1. Az erdő átláthatatlan fákkal volt tele, így nehéz volt a túrázók számára előre menni.
 2. Az átláthatatlan bürokrácia akadályozza a kisvállalkozásokat abban, hogy sikeresen működjenek.
 3. Az átláthatatlan szabályok és előírások túlzottan bonyolulttá tették a projektet.
 4. Az átláthatatlan köd elhomályosította a tájat, így nehéz volt eligazodni.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: