Átnéz szó jelentése

A szó, „átnéz” sokféle jelentést hordozhat, attól függően, hogy milyen kontextusban használjuk. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy a „átnéz” szó milyen különböző jelentéseket hordozhat, és hogy milyen szituációkban használható.

Lexikológia

A lexikológia az a tudomány, amely a szavak értelmezését és felhasználását vizsgálja. Ez azt jelenti, hogy a lexikológia megvizsgálja és megérti, hogyan használják a szavakat a nyelvhasználatban. A lexikológia a szavak, kifejezések és szókincs összetettségét is vizsgálja. A lexikológia megvizsgálja, hogy milyen kontextusban használják a szavakat, és hogyan alakulnak át az idő múlásával. A lexikológia továbbá megvizsgálja, hogyan változnak a szavak értelmezése a kultúrákban és a nyelvekben.

Etimológia

Az átnéz szó eredete az ógörög „dia-noiein” kifejezésből ered, amelynek jelentése „áttekinteni”. A kifejezés a 14. században jelent meg az angol nyelvben, és a mai napig használatos. Az eredeti jelentése „áttekinteni, áttekinteni, átvizsgálni” volt, de ma gyakran használják abban az értelemben is, hogy „átolvassa, átnézze” valamit. A kifejezés használata széles körben elterjedt az angol nyelvben, és manapság más nyelvekben is használatos.

Jelentés különböző szótárakban

Az átnéz szónak számos jelentése van a különböző szótárakban. A Cambridge Advanced Learner’s Dictionary szerint az átnéz szó jelentése „a részletesen megvizsgálás, áttekintés vagy ellenőrzés cselekménye”. A Merriam-Webster Dictionary szerint „az átnéz szó jelentése a körültekintő megvizsgálás, áttekintés vagy ellenőrzés cselekménye”. A Collins English Dictionary szerint „az átnéz szó jelentése a körültekintő megvizsgálás, áttekintés vagy ellenőrzés cselekménye, amelyet el kell végezni a szükséges információk megszerzéséhez”. Az Oxford English Dictionary szerint „az átnéz szó jelentése a körültekintő megvizsgálás, áttekintés vagy ellenőrzés cselekménye, amelyet el kell végezni a szükséges tudás megszerzéséhez”. Mindezek alapján látható, hogy az átnéz szónak különböző jelentései vannak a különböző szótárakban.

Asszociációk

A szó „átnéz” sokféle asszociációt válthat ki. Lehet, hogy azonnal a közönséges átvizsgáláshoz fűződő érzések jutnak eszünkbe, amikor egy különleges esemény előtt egy személynek át kell néznie magát, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden rendben van. A közönséges átvizsgálások mellett, a szó asszociációi között szerepelhet az is, hogy a személy átmegy egy kritikai átvizsgáláson. Ez azt jelenti, hogy egy másik személy átnézi a munkát, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden rendben van és megfelel a követelményeknek. Ez a fajta átvizsgálás gyakran hasznos lehet, ha valaki bizonyos munkát szeretne elvégezni, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden rendben van és megfelel a követelményeknek.

Szinonimák

 1. megnéz.
 2. áttekint.
 3. megvizsgál.
 4. átvizsgál.
 5. megtekint.
 6. szemügyre vesz.
 7. körülnéz.
 8. áttekintés.

Antonímák

Az „átnéz” szó antonimái közé tartoznak a következők: gondosan megvizsgál, alaposan átvizsgál, alaposan megvizsgál, alaposan megfontol, alaposan átvizsgál, alaposan megfontol, alaposan megvizsgál, szigorúan megvizsgál, alaposan tanulmányoz, körültekintően megvizsgál, alaposan tanulmányoz, szigorúan átvizsgál, alaposan megvizsgál, szigorúan megfontol, körültekintően átvizsgál, szigorúan tanulmányoz, és alaposan átgondol. Mindezek a szavak arra utalnak, hogy a szó antonimája egy olyan folyamat, amely alaposan és szigorúan megvizsgálja egy dolgot, és a lehető legnagyobb figyelmet fordítja rá. Az ilyen szavak arra ösztönzik az embereket, hogy alaposan és szigorúan vizsgálják meg a dolgokat, és ne csak átnézzék őket.

Példamondatok

 1. Az átnéztem a leveleket, de nem találtam semmi különöset.
 2. Az átnéztem a könyvet, de nem találtam benne hibát.
 3. Kérem, átnézze át a szerződést, hogy ellenőrizze, minden rendben van-e.
 4. Az átnéztem a számlákat, és minden rendben volt.
 5. A munkatársak átnézték a dokumentumokat, hogy ellenőrizzék a pontosságot.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: