Átpolitizál szó jelentése

A „átpolitizál” szó egy olyan kifejezés, amelyet sokan használnak a politikai közbeszédben. A szó jelentése az, hogy egy korábban politikailag semleges témát vagy eseményt politikai kontextusba helyezni. Ez azt jelenti, hogy az emberek megpróbálják a témát vagy eseményt a politikai álláspontjukhoz kapcsolni, és ezzel a témát vagy eseményt politikailag meghatározottnak tekinteni. Ebben a cikkben részletesebben megvizsgáljuk a „átpolitizál” szó jelentését, és bemutatjuk, hogyan használható a gyakorlati életben.

Lexikológia

Szó átpolitizálásának alapvetően egy kétértelmű jelentése van. Először is, ez azt jelenti, hogy egy szó, amely korábban nem volt politikailag töltött, egy politikai kontextusba helyeződik. Például, a „globalizáció” szó egykor csak egy üzleti és gazdasági kontextusban használták, de ma már szorosan összefügg a politikai szóhasználattal is. Másodszor, szó átpolitizálásának jelentése az, hogy egy szó, amely korábban nem volt politikailag töltött, politikai értelemben újraértelmeződik. Például, a „nemzet” szó egykor csak egy kulturális kontextusban használták, de ma már szorosan összefügg a politikai szóhasználattal is.

Etimológia

A kifejezés „átpolitizál” többnyire az 1960-as években kezdett el terjedni, és az amerikai politikában használatos. A kifejezés első használata egy New York Times cikkben szerepelt, amelyben azt írták, hogy „az amerikai politikusok gyakran átpolitizálják a legkülönbözőbb kérdéseket.” A kifejezés eredeti jelentése az volt, hogy „egy kérdést politikai alapon kezelnek”, és az elmúlt évtizedekben a jelentése kissé megváltozott, és ma azt jelenti, hogy „egy olyan kérdést politikai alapon kezelnek, amelyet eredetileg nem politikai kérdésként kezelték”. A kifejezés a mai napig gyakran használatos, elsősorban a politikai vita és a média körében.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „átpolitizál” egy olyan kifejezés, amelyet számos szótár és szótárhasználó megfogalmaz. A Cambridge English Dictionary szerint a szó „átpolitizál” jelentése a következő: „Valamit olyan módon befolyásolni, hogy annak politikai érzékenysége, célja vagy tartalma megváltozzon”. A Merriam-Webster szótár szerint a szó „átpolitizál” jelentése „valamit olyan módon befolyásolni, hogy annak politikai jellege, célja vagy tartalma megváltozzon”. A Collins English Dictionary szerint a szó „átpolitizál” jelentése „valamit olyan módon befolyásolni, hogy annak politikai jellege, célja vagy tartalma megváltozzon”. Minden szótár megerősíti, hogy a szó „átpolitizál” olyan tevékenységet jelent, amelynek célja a politikai érzékenység, cél vagy tartalom megváltoztatása.

Asszociációk

 • Politikai cselekvés.
 • Politikai aktivizmus.
 • Politikai közösségek.
 • Politikai kampányok.
 • Politikai pártok.
 • Politikai közbeszéd.

Szinonimák

 1. Politizál.
 2. Politikai színezetűvé tesz.
 3. Politikai rendez.
 4. Politikai szempontból átalakít.
 5. Politikai színezetűvé változtat.
 6. Politikai szempontból szervez.
 7. Politikai kategóriába sorol.
 8. Politikai szempontból rendez.

Antonímák

ént a legjobban „deszpolitizál” szó illik.

Példamondatok

at képezni.

 • A szülők megpróbálták átpolitizálni a gyerekeiket.
 • Az átpolitizálás a közösségünkben növeli a feszültséget.
 • Az átpolitizálás az egyik legnagyobb kihívása a mai társadalomnak.
 • Az átpolitizálás egy olyan folyamat, amely elősegíti a társadalmi változásokat.
 • A média kulcsszerepet játszik az átpolitizálásban.
 • Az átpolitizálás lehetővé teszi, hogy a politikusok szélesebb körökben tegyék ismertté a véleményüket.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: