Átsiet szó jelentése

A „átsiet” szó jelentése egy olyan kifejezés, amely gyakran használatos a nyelvünkben. A kifejezés olyan helyzetekben használatos, amikor valaki gyorsan el akar jutni valahová, vagy amikor valaki sietni akar valahova. A cikkben megvizsgáljuk, hogy ez a kifejezés milyen más kontextusokban használatos, és hogy miért használjuk.

Lexikológia

A szó átsiet egy olyan kifejezés, amelyet akkor használunk, amikor valakit vagy valamit gyorsan el kell érni. Ez a kifejezés arra utal, hogy az adott személy vagy tárgy gyorsan és hatékonyan eléri a célját. Ez azt jelenti, hogy a szó átsiet olyan kifejezés, amely arra utal, hogy valaki vagy valami gyorsan és hatékonyan eléri a célját. Ez lehet egy személy, aki gyorsan tesz egy lépést, hogy elérje a célját, vagy egy tárgy, amely gyorsan és hatékonyan eléri a célját. Ez azt is jelenti, hogy a szó átsiet olyan kifejezés, amely arra utal, hogy valaki vagy valami gyorsan és hatékonyan eléri a célját, anélkül, hogy túl sok időt és energia töltene bele.

Etimológia

A „átsiet” szó eredete a 17. században kezdődött. Az eredeti szó „haste” volt, ami a tudományos latin „hastare” szóból származott. A „hastare” szó jelentése „gyorsan mozogni” volt. A szó hamarosan a nyelv mindennapi használatába került, és a 18. században „átsiet” alakban használták, ami azt jelentette, hogy „gyorsan haladni”. A szó azóta is gyakran használatos a köznyelvben, és számos egyéb nyelvre is lefordították, például a német „eilen” és a franciából származó „hâte”.

Jelentés különböző szótárakban

A szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary (OED) szerint „átsiet” egy olyan művelet, amelyet gyorsan és határozottan kell végrehajtani, míg a Merriam-Webster szerint az „átsiet” „gyors, erőteljes mozgás”. A Cambridge Dictionary szerint az „átsiet” azt jelenti, hogy „gyorsan és határozottan mozogni”. A Collins English Dictionary szerint az „átsiet” „gyors, erőteljes mozgás”, amelyet gyorsan és határozottan kell végrehajtani. A Wiktionary szerint az „átsiet” „gyors, erőteljes mozgás, gyors előrehaladás”. Mindegyik szótár hasonlóan definiálja a szó jelentését, de néhány kiegészítő megjegyzést is tartalmaz.

Asszociációk

 • Csend.
 • Néma.
 • Pillanat.
 • Szemlélődés.
 • Meditáció.
 • Reflektálás.
 • Elmélkedés.

Szinonimák

 1. Cross.
 2. Intersect.
 3. Join.
 4. Meet.
 5. Unite.

Példamondatok

 1. Az átsiető autósoknak figyelniük kell a közlekedési szabályokra.
 2. Az átsiető személyeknek gyorsan át kell ugraniauk a járdán.
 3. Az átsiető állatokat meg kell akadályoznunk, hogy ne sérüljenek meg.
 4. Az átsiető gyalogosoknak gyorsan el kell érniük a céljukat.
 5. Az átsiető közlekedőknek figyelniük kell a forgalomra.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: