Átszállóhely szó jelentése

A közlekedésben gyakran használt átszállóhely fogalom elsődlegesen a közlekedési eszközök átszállásának helyét jelenti. Az átszállóhely egy olyan hely, ahol az utazók átszállhatnak a közlekedési eszközök között, például autóbusz, vonat, metró, stb. Átszállóhelyeket találhatunk a városokban, falvakban és más helyszíneken is. A cikk részletesen foglalkozik az átszállóhely fogalmával, annak jelentésével és szerepével a közlekedésben.

Lexikológia

Szó átszállóhely egy olyan hely, ahol az utazók átszállhatnak más járművekre vagy közlekedési módokra, hogy eljussanak a céljukhoz. A szó átszállóhelyek lehetnek városi autóbusz- vagy vonatállomások, repülőterek, hidak, metróállomások, hajóállomások stb. Ezek a helyek lehetővé teszik az utazók számára, hogy a lehető leghatékonyabban érjék el a céljukat. Az átszállóhelyek lehetnek kis helyi állomások vagy nagy nemzetközi repülőterek, amelyek sokféle közlekedési módot kínálnak. A legtöbb átszállóhelyen közlekedési információs kioszkok és táblák találhatók, amelyek segítik az utazókat a megfelelő járművön való átszállásban. Az átszállóhelyeken számos szolgáltatás is rendelkezésre áll, beleértve a jegyvásárlást, a csomagmegőrzést, a tárolóhelyeket és a kényelmi szolgáltatásokat.

Etimológia

Az átszállóhely szó eredetének meghatározása egy kicsit bonyolultabb, mint ahogy elsőre gondolnánk. Az átszállóhely szó az angolban a „transfer point” szóból származik, ami maga is egy összetett szó. Az első részének eredete a latin trans-ból származik, ami „át” jelent, míg a második rész a facere-ből származik, ami „cselekedni, tenni” jelent. Az összetett szó jelentése tehát „átkeresztelt tenni” vagy „áthajtani”, ami megfelel az átszállóhely fogalmának.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárakban a „átszállóhely” kifejezés általában a helyre utal, ahol egy városi átszálló közlekedési eszköz (metró, busz, villamos stb.) megáll, hogy lehetővé tegye a közlekedőknek, hogy átszálljanak egy másik járműre. Az átszállóhelyek általában megjelölt helyeken találhatók a térképen, és általában a városokban találhatók. Az átszállóhelyeken megjelölt jelek, táblák és állomások segítik a közlekedőket abban, hogy megtalálják azokat a járműveket, amelyeket szeretnének használni. Az átszállóhelyeket gyakran megjelölik a városokban található térképeken, hogy könnyebbé tegyék a közlekedők számára az átszállások megtalálását.

Asszociációk

 • buszmegálló.
 • metró.
 • vasútállomás.
 • repülőtér.
 • hajóállomás.
 • trolibusz.
 • trambulin.
 • távolsági busz.

Szinonimák

megállóhely, állomás, állomáshely, átszállópont, pihenőhely, cserélőhely, átjáróhely, átkelőhely, átjárópont.

Példamondatok

 1. A busz megállt az átszállóhelyen, és a járatok váltottak.
 2. Az átszállóhelyeken sokan álldogáltak, várva a következő járatot.
 3. Az átszállóhelyen lehetőség van a jegyváltásra is.
 4. Az átszállóhelyeken általában tájékoztató táblák is vannak, amelyek segítik az utazókat.
 5. Az átszállóhelyeken néha büfék is vannak.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: