Átszámít szó jelentése

A számítástechnikában az átszámítás a két különböző mértékegység közötti konverzió folyamata. Az átszámítás olyan számítási művelet, amely két különböző mértékegység közötti számításokat végez el, hogy megoldjon egy adott problémát. Ez a folyamat lehetővé teszi, hogy a felhasználók különböző mértékegységekben számítási feladatokat hajtsanak végre.

Lexikológia

Szó átszámításnak számos jelentése van. Az egyik a számok átalakítását jelenti, amikor egy adott számot egy másik számrendszerbe átszámítunk. Például, ha egy számot bináris számrendszerben (1 és 0-k) akarunk átalakítani decimális számrendszerbe (1, 2, 3, 4, 5 stb.), akkor ezt szó átszámításnak nevezzük. A szó átszámítás másik jelentése az átírás, amikor egy szöveg átalakítása történik másik nyelvre. Például, ha egy szöveget angolból olaszra akarunk átírni, akkor ezt szó átszámításnak nevezzük. A szó átszámítás másik jelentése az adatok átalakítása, amikor egy adatot egy másik adatformátumba átírunk. Például, ha egy adatot szöveges fájlból Excel-fájlba akarunk átalakítani, akkor ezt szó átszámításnak nevezzük.

Etimológia

Az „átszámít” szó eredete a 16. században nyúlik vissza, amikor a német matematikusok használták a „rekonvertieren” kifejezést a számítások átszámításához. A kifejezés a „rekonvertieren” szóból származik, ami magában foglalja a „újra” és a „váltani” szavakat. A szó alapvetően azt jelentette, hogy egy adott számításot át kell alakítani egy másik alapra, hogy megfeleljen a feladatnak. Az évek során a kifejezés egyre inkább a matematikai számítások átszámítására utalt, míg végül az „átszámít” kifejezés lett belőle.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „átszámít” számos szótárban eltérő jelentést kaphat. Az Oxford English Dictionary szerint „átszámít” azt jelenti, hogy áthelyezni, áthelyezni vagy áthelyezni egy adatot, számot vagy információt egy másik számítási rendszerbe. Az American Heritage Dictionary szerint „átszámít” azt jelenti, hogy konvertálni egy adatot, számot vagy információt egy másik számítási rendszerben, hogy megfeleljen az adott követelményeknek. A Merriam-Webster Dictionary szerint „átszámít” azt jelenti, hogy átalakítani, átalakítani vagy átalakítani egy adatot, számot vagy információt egy másik számítási rendszerben.

Asszociációk

 • árfolyamváltás.
 • mértékegység átalakítás.
 • adat átírása.
 • konvertálás.
 • kifejezés átalakítása.

Szinonimák

 1. Átvált.
 2. Konvertál.
 3. Transzformál.
 4. Átalakít.
 5. Módosít.
 6. Megváltoztat.
 7. Átfordít.
 8. Átszámítás.

Példamondatok

 1. A bankár megkérdezte, hogy mennyi pénzt szeretnék átszámítani.
 2. Az átszámítás után az összeg megduplázódott.
 3. Kérjük, hogy átszámítsa a pénzt euróra.
 4. A számítógép átszámította a devizákat.
 5. A szoftver segítségével könnyedén átszámíthatjuk a pénzt.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: