Áttekinthetetlen szó jelentése

A szó „áttekinthetetlen” gyakran használatos a mindennapi beszédben, de sokan nem tudják pontosan, hogy mit jelent. Ebben a cikkben áttekintjük a szó jelentését, származását és használatát.

Lexikológia

A szó „áttekinthetetlen” azt jelenti, hogy valami olyan, ami nem számít áttekinthetőnek. Ez lehet egy komplex téma, amelynek számos részlete van, és amelyet nehéz áttekinteni, vagy egy terület, amely túl nagy ahhoz, hogy egyszerre lássuk. Az áttekinthetetlen jelentés egy olyan kifejezés, amely arra utal, hogy a téma túl bonyolult, vagy túl nagy ahhoz, hogy egyszerre értelmezhető legyen. Az áttekinthetetlen kifejezést számos kontextusban használják, beleértve az üzleti, az oktatási és a politikai kontextusokat.

Etimológia

Az áttekinthetetlen szó eredete több mint kétszáz évre nyúlik vissza. Az első ismert használatát a 18. században találták meg, amikor egy angol író, Gilbert White használta a következő mondatban: „Az alapok áttekinthetetlenek voltak.” White szóhasználatát a szótárakban találhatjuk meg, amelyek szerint az áttekinthetetlennek olyan dologra vonatkozik, amelyet nem lehet teljes mértékben megérteni vagy megmagyarázni.

Jelentés különböző szótárakban

A szó jelentése a különböző szótárakban gyakran eltérhet egymástól. A Merriam-Webster szótár szerint, az „áttekinthetetlen” szó jelentése „valami, ami túl nagy, vagy túl bonyolult ahhoz, hogy átfogóan megértsük”. Ugyanakkor, a Cambridge English Dictionary-ben az „áttekinthetetlen” szó jelentése „valami, ami annyira bonyolult, hogy nehéz megérteni”. Az Oxford English Dictionary szerint az „áttekinthetetlen” szó jelentése „valami, ami túl bonyolult, hogy megértsük, vagy túl sok, hogy áttekintsük”. Azt is megjegyezhetjük, hogy ez az általános jelentés minden szótárban megtalálható.

Asszociációk

 • káosz;.
 • labirintus;.
 • bonyolult;.
 • összetett;.
 • rejtély;.
 • kusza;.
 • átláthatatlan;.
 • elvont;.
 • megfejthetetlen;.
 • kifürkészhetetlen.

Szinonimák

 1. Átláthatatlan.
 2. Kifürkészhetetlen.
 3. Bonyolult.
 4. Káosz.
 5. Tagadhatatlan.
 6. Óriási.
 7. Feltárhatatlan.
 8. Sötét.
 9. Bizonytalan.
 10. Ködös.

Példamondatok

 1. Az új szabályrendszer komplexitása miatt teljesen áttekinthetetlen.
 2. A számlák rendszere olyan áttekinthetetlen, hogy csak egy szakértő segítségével tudjuk kezelni.
 3. Az új számítógépes program olyan áttekinthetetlen, hogy sok időbe telik a használatának megtanulása.
 4. Az új szabályok olyan áttekinthetetlenek, hogy mindenki számára nehéz megérteni.
 5. Az új szabályok olyan áttekinthetetlenek, hogy képtelenség megjegyezni mindet.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: