Átváltoztat szó jelentése

A szó „átváltoztat” sokféle jelentést hordozhat. A szó jelentheti a fizikai megjelenés megváltoztatását, a személyiség megváltozását vagy a személyes életvitel megváltozását is. Ebben a cikkben kifejtjük, hogy milyen jelentéseket tud hordozni a szó és hogyan jelenhet meg ez a változás az életünkben.

Lexikológia

Az átváltoztatás egy olyan folyamat, amely lehetővé teszi a szavak, kifejezések és mondatok átalakítását. Az átváltoztatás segítségével egy szót úgy lehet megváltoztatni, hogy az új szó azonos jelentésű legyen az eredetivel. Az átváltoztatás lehetővé teszi olyan szavak és kifejezések kialakítását, amelyek hatékonyabban kifejezik a jelentést, mint az eredeti szó. Például, ha valaki azt mondja, hogy „ő szörnyű”, ez átváltoztatható „ő katasztrofális”-ra. Az átváltoztatás lehetővé teszi az olvasó számára, hogy jobban megértsen egy ötletet vagy egy koncepciót, anélkül, hogy túl sok magyarázatot kellene adni. Az átváltoztatás segítségével a szöveg könnyebben olvashatóvá, és jobban megértethetővé válik.

Etimológia

A szó eredete a latin verbumból, „transformare”ból származik, ami azt jelenti, hogy „átformálni” vagy „átalakítani”. A „transformare” szót a 16. században használták először, hogy leírják a valami másba való átalakulás folyamatát. Az átváltoztatás szóval kapcsolatban a másik latin szó, a „mutare” szintén szerepet játszik. A „mutare” azt jelenti, hogy „megváltoztatni”. A „transformare” és a „mutare” szavak kombinációja a „transformare in mutare” kifejezést adta, ami annyit jelent, hogy „átalakítani valamit mássá”. A „transformare in mutare” kifejezésből származik a „átváltoztat” szó.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „átváltoztat” jelentése eltérő lehet az egyes szótárakban. Az Oxford English Dictionary szerint ez a szó „átformál, átalakít, megváltoztat” értelmű. Az American Heritage Dictionary szerint ez a szó „átalakít, megváltoztat, megváltoztat” jelentéssel bír. Az Urban Dictionary szerint ez a szó „megváltoztat, átalakít, átváltoztat” jelentéssel bír. Az Online Etymology Dictionary szerint ez a szó „megváltoztat, átalakít, átváltoztat” értelmű.

Asszociációk

– megváltoztat – átalakít – átformál – átmásol – megújít – átír – átrendez – átalakítás – átnevez – átformáz – megújul – átszab – átrajzol – átstrukturál – átprogramoz – átfogalmaz – átértékel – áthelyez.

Szinonimák

megváltoztat, átalakít, átalakul, átformál, átír, átnevez, átrendez, átszab, átvariál, felújít, megújít, átruház, átszervez, átszerkeszt.

Példamondatok

  1. A varázsló egy pillanat alatt átváltoztatta az állatot egy szép madárrá.
  2. A királyfi átváltoztatta a sárkányt egy szép szökőkúttá.
  3. Az alakváltó képességével átváltoztatta magát egy szép szökőkúttá.
  4. A boszorkány átváltoztatta a szörnyet egy szép virággá.
  5. A kalandor átváltoztatta a sárkányt egy szép szökőkúttá.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: