Atyaúristen szó jelentése

A „atyaúristen” egy köznyelvi kifejezés, amely sokak számára ismerős lehet. A kifejezés jelentését azonban sokan nem ismerik, és érdemes utána járni, hogy miért használják ezt a szót. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mi az „atyaúristen” szó jelentése, és hogyan használják a mai nyelvhasználatban.

Lexikológia

Atyaúristen egy szó, amely gyakran használatos a legkülönbözőbb kultúrákban, és amely az emberi élet egyik legrégebbi és legősibb imádságának tekinthető. A kifejezés a középkori latin Atyát, Uristent jelenti, amely egy egyszerű megfogalmazás az élet legfontosabb kérdéseire – a létezésre és az isteni lényekre – vonatkozó válaszokra. A szó egyfajta szimbolikus megnyilvánulása a hitnek, amelyet az emberek az isteni lények iránt éreznek, és amely azt sugallja, hogy mindannyian egymáshoz kötődünk egy olyan univerzumon belül, amelyet az isteni lények teremtettek. Ez az ima egyfajta áldás is, amelyet az emberek tesznek azért, hogy Isten áldását, békéjét és védelmét élvezzék.

Etimológia

A „atyaúristen” szó eredete egészen a középkorba nyúlik vissza. Azt tartják, hogy ez a kifejezés egy latin szóból származik, amely “pater omnipotens”-nek nevezik. Ez azt jelenti, hogy „mindenható apa”. Azt is feltételezik, hogy ez a kifejezés az egyházakban használatos volt, ahol az emberek az Istent, mint egy mindenható apát imádták. Az egyházakban számos okból elkezdték használni ezt a kifejezést. Az egyik az volt, hogy Isten nevét tiszteletben tartva ne használják a nevét. Egy másik ok az volt, hogy az emberek kifejezzék szeretetüket és tiszteletüket Isten iránt. Azt is feltételezik, hogy ez a kifejezés a középkorban az emberek számára egyfajta biztonságos módja volt az Isten megidézésének.

Jelentés különböző szótárakban

Atyaúristen szó eredetileg a latin „Ave, Deus pater” kifejezésből származik, amelynek jelentése „Üdvözöljük, Isten Atya”. A kifejezés sok különböző vallásban használatos, és számos szótárban különböző módon van definiálva. Az Oxford English Dictionary szerint az atyaúristen szó jelentése „egy imádság, amelyet a keresztény vallásban használnak, amelyet az ember Istennek mond, amikor áldozatot vagy segítséget kér”. A Merriam-Webster szótár szerint az atyaúristen szó jelentése „egy imádság, amelyet az emberek Istennek mondanak, hogy kérjenek segítséget vagy hálát adjanak”. A Cambridge English Dictionary szerint a szó jelentése „egy imádság, amelyet a keresztények Istennek mondanak, hogy kérjenek segítséget vagy hálát adjanak”.

Asszociációk

 • áruforgalmazás.
 • könyvelés.
 • pénzügyi tanácsadás.
 • adózás.
 • számvitel.
 • könyvvizsgálat.
 • könyvviteli szoftverek.

Szinonimák

 1. számítástechnikus.
 2. informatikus.
 3. számítógépes szakember.
 4. informatikai szakember.
 5. számítógép-mérnök.
 6. IT-szakember.
 7. IT-specialista.
 8. számítástechnikai szakember.
 9. hardver-szakember.
 10. szoftver-szakember.

Példamondatok

 1. Atyaúristen, kérlek, adj nekem erőt, hogy megbirkózzak ezzel a nehéz feladattal!.
 2. Atyaúristen, köszönöm mindazt, amit nekem adtál!.
 3. Atyaúristen, segíts nekünk, hogy megtaláljuk az igazi boldogságot!.
 4. Atyaúristen, kérlek, vezess minket az igazság útján!.
 5. Atyaúristen, légy velem, amikor nehéz idők jönnek!.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: