Autózik szó jelentése

Az autózás szó sokféle jelentéssel bír, és ez az egyik leggyakrabban használt kifejezés a világon. Az autózás szó jelentése különböző módokon változhat, attól függően, hogy milyen kontextusban használják. A cikk bemutatja az autózás szó jelentését a különböző kontextusokban, és megvizsgálja, hogy hogyan lehet ezt a kifejezést alkalmazni a mindennapi életben.

Lexikológia

Autózik egy olyan kifejezés, amely egy személy vagy egy csoport számára közlekedést jelent. Az autózás lehet egy autóval, biciklivel, motorral vagy más közlekedési eszközzel, amelyet a személyek számára közlekedésre használnak. Autózás lehet a városban vagy a vidéken, a főúton vagy a mellékutakon. Az autózás lehet egyedül, társaságban, vagy akár egy közösségi szervezet által szervezett közös utazáson. Az autózás lehetővé teszi a személyeknek, hogy közlekedjenek a városon belül, és eljussanak azokba a helyekre, amelyeket csak autóval lehet elérni.

Etimológia

Az autózik szó eredete visszavezethető a 18. századi angol nyelvű szóhasználatra. Az első feljegyzés a szó használatáról egy 1790-es angol nyelvű szövegben található, amelyben a szó az „automobil” szóval együtt jelenik meg. A szöveg szerint az „automobil” szó eredetileg a görög „autós” szóból származik, amely azt jelenti, hogy „mozgásra késztetett”. A „autózik” szó ezzel szemben a francia „automobiliste” szóból származik, amely azt jelenti, hogy „automobilista”. Az angolban ez a kifejezés a 19. században lett népszerű, és azóta is használják, hogy leírják azokat, akik autóval közlekednek.

Jelentés különböző szótárakban

Az autózik szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a szó egyes szám első személyű jelentése „autóval közlekedni, autóval járni”. A Cambridge Dictionary szerint az autózik jelentése „valakivel vagy valamivel autózni, autóval közlekedni”. A Merriam-Webster szerint az autózik szó jelentése „autóval közlekedni, autóval járni, autóval haladni”. Mindegyik szótár megadja az autózik szó jelentését, de a konkrét jelentés eltérő lehet attól függően, hogy melyik szótárt használjuk.

Asszociációk

 • vezetés.
 • kaland.
 • szabadság.
 • sebesség.
 • kirándulás.
 • családi program.
 • út.
 • utazás.
 • szórakozás.

Szinonimák

 1. Autózni.
 2. Közlekedni.
 3. Vezetni.
 4. Motorozni.
 5. Autóval közlekedni.
 6. Száguldozni.
 7. Autós utazás.
 8. Közúti szállítás.
 9. Autós küldetés.
 10. Autós kirándulás.

Példamondatok

 1. A kisgyerek örömmel autózik a kertben.
 2. A két évvel ezelőtti autózás nagyszerű emlékeket idéz fel.
 3. A közös autózás a barátokkal remek élmény volt.
 4. A gyerekek szeretik a különböző autózási játékokat.
 5. A városban autózás közben sok látnivalót láthatunk.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: