Avégre szó jelentése

Az avégre szó egy olyan kifejezés, amely sokféle jelentéssel rendelkezik. Az avégre szót számos kultúrában és nyelvben használják, és számos különböző módon használják. A cikk bemutatja, hogy az avégre szó milyen különböző jelentéseket tud felvenni, és hogyan használják a különböző kultúrákban és nyelvekben.

Lexikológia

A lexikológia egy olyan tudományos terület, amely a nyelvészeti kutatásokon alapul, és a szókincs, a szókészletek és a szóhasználat tanulmányozására összpontosít. A lexikológia a szónak mint konkrét jelenségnek a jelentését, a szóhasználatot, a szókészleteket és a szókincseket elemzi. Ezenkívül a lexikológia olyan kutatásokat is végezhet, mint például a szókészletek és a szókincsek hasonlóságainak és különbségeinek vizsgálata különböző nyelvek között. A lexikológiai kutatások célja a szóhasználat és a szókészletek megértése, valamint a szavak jelentésének és használatának megértése.

Etimológia

Az „avégre” szó eredetét tekintve a nyelvészek és egyéb nyelvészeti szakértők közös véleménye szerint a szó a francia „à vrai dire” szóból ered. A „à vrai dire” szó szó szerinti fordítása „igazából”, ami a köznyelvben „avégre”-ként ismert. A francia nyelvben a „à vrai dire” szó az igazság kifejezésére szolgál, ami azt jelenti, hogy valami megállapítást teszünk, amit valószínűleg igaznak tartunk. A „avégre” szó használatával kifejezhetjük, hogy valami igaz, amit mások nem tudnak, vagy nem ismernek el. Ez a szó gyakran használatos a szóbeszédekben, és gyakran használják azok, akik bizonyos igazságokat szeretnének kifejezni mások számára.

Jelentés különböző szótárakban

A szó jelentését különböző szótárakban meghatározhatjuk. Az Oxford English Dictionary (OED) szerint egy szó jelentése egy szó, kifejezés vagy szimbólum, amely egy összefüggő gondolatot vagy koncepciót közvetít. A Merriam-Webster Dictionary szerint egy szó jelentése egy szó, kifejezés, szimbólum vagy jel, amely egy konkrét fogalmat vagy koncepciót képvisel, és amely lehetővé teszi, hogy kommunikáljunk egymással. A Cambridge Dictionary szerint egy szó jelentése egy szó, kifejezés, szimbólum vagy jel, amely egy konkrét fogalmat vagy koncepciót képvisel.

Asszociációk

Az „avégre” szó sokféle asszociációt vált ki az emberekből. Az egyik leggyakoribb asszociáció az, hogy végre elérkezett a várva várt vég. Ezt az asszociációt sokan használják, ha véget ér egy fárasztó feladat, vagy ha egy hosszú betegség után végre felgyógyulnak. Mások az „avégre” szóval kifejezik örömüket, amikor végre megtörténik egy áhított esemény, például egy kedves barát meglátogatása. Az „avégre” szó használata akkor is jellemző, amikor egy olyan helyzetben vagyunk, amiből nem tudunk kijutni. Az „avégre” szóval kifejezhetjük, hogy végre megoldódott a probléma, és sikerült kijutnunk a helyzetből.

Szinonimák

  • végül.
  • végső soron.
  • végülis.
  • végül is.
  • végsősoron.

Antonímák

A „végül” szónak számos antonimája van, amelyek mindegyike más-más szintű változást jelent. Az „elsőként” szó azt jelenti, hogy valami először történik meg, míg az „utoljára” szó azt jelenti, hogy valami utolsóként történik meg. Az „egyelőre” szó arra utal, hogy valami csak ideiglenesen történik meg, míg a „végül” szó arra utal, hogy valami állandó lesz. Az „először” szó arra utal, hogy valami elsőként történik meg, míg az „utolsóként” szó arra utal, hogy valami utolsóként történik meg. Az „előbb” szó arra utal, hogy valami előbb történik meg, míg az „utoljára” szó arra utal, hogy valami utolsóként történik meg. Az „először” szó arra utal, hogy valami elsőként történik meg, míg a „végül” szó arra utal, hogy valami utolsóként történik meg.

Példamondatok

  1. „Avégre, végre eljutottam az álmaim állomásáig!”.
  2. „Avégre megtaláltam azt az embert, akire mindig is vágytam.”.
  3. „Avégre megvan a megoldás a problémámra!”.
  4. „Avégre, elértük a célunkat!”.
  5. „Avégre, végre megtaláltam az igazit!”.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: