Azonosság szó jelentése

Az „azonosság” szó egy sokoldalú szó, amelyet számos különböző értelemben használhatunk. Azonosság alapvetően azonos dolgok vagy jelenségek összehasonlítását jelenti, amelyek egymáshoz hasonlítanak. Azonban a kifejezés sokkal összetettebb, és számos más értelme is van. A cikk elmagyarázza az azonosság szó jelentését, és különböző példákat is megad, hogy jobban megértsük, mit jelent ez a szó.

Lexikológia

A lexikológia szó a szótárakban az egyes szavak jelentésének, helyesírásának és használatának tanulmányozását jelenti. Azonosság szó lexikológiája abban áll, hogy megvizsgálja, hogyan használják az azonosság fogalmát a különböző szövegekben. Az azonosság fogalma általában azt jelenti, hogy két dolog ugyanaz, vagy legalábbis nagyon hasonló. Az azonosság szó lexikológiája megvizsgálja, hogyan használják az azonosság fogalmát a nyelvben, és hogy hogyan befolyásolja az azonosság fogalom a nyelvi kontextusokban. Az azonosság szó lexikológiája továbbá megvizsgálja, hogy milyen különböző jelentéseket és kontextusokat tudunk adni az azonosság szónak.

Etimológia

A szó „azonosság” eredetileg a latin aequalis szóból származik, ami magában foglalja a „megegyezés”, „egyenlőség” és „hasonlóság” jelentését. A équalis szó a középkori latinban használatos volt, és a rex équalis (királyi egyenlőség) kifejezéssel összefüggésben ismert. A 14. században a francia egalité szóból származó „egyenlőség” szót használták, ami az azonosság szó modern értelmének megfelelő jelentéssel bírt. A 17. században a szó elkezdett terjedni és a mai napig használják, hogy leírja a két dolog, esemény vagy személy közötti hasonlóságot.

Jelentés különböző szótárakban

Az Oxford English Dictionary (OED) szerint az azonosság szó jelentése „az egyes dolgok, események, személyek, stb. közötti összefüggés, melyeket egymáshoz kötnek a közös tulajdonságaik, jellemzőik, kapcsolataik, stb. alapján”. Az OED-ben az azonosság szó öt fő jelentése található: (1) kapcsolat, (2) hasonlóság, (3) egyezés, (4) megegyezés, és (5) egyformaság. Az azonosság szó használata abban az esetben lehetséges, ha két dolog, esemény, személy, stb. között bizonyos közös tulajdonságok, jellemzők, kapcsolatok, stb. vannak.

Asszociációk

Az „azonosság” szó sokféle asszociációt vált ki az emberekben. Egyesek azonnal az egyenlőségre, a társadalmi egyenlőségre gondolnak, amikor az azonosságról beszélnek. Mások számára az azonosság a két dolog összehasonlítására utal, amelyek ugyanabban a kategóriába tartoznak, de különbözőnek tűnnek. Mások számára az azonosság azt jelenti, hogy két dolog ugyanaz, és semmilyen különbséget nem tudnak kimutatni közöttük. Az azonosság szó könnyen kapcsolódhat a különböző kultúrák közötti kölcsönös megértéshez is, amelyben az emberek megérthetik, hogy mások hogyan gondolkodnak és érzik magukat.

Szinonimák

 1. Identitás.
 2. Személyazonosság.
 3. Különbözőség.
 4. Másság.
 5. Egyediség.
 6. Egyéniség.
 7. Jelleg.
 8. Minőség.
 9. Jellem.
 10. Különlegesség.

Antonímák

Az antonimák az olyan szavak, amelyek éppen ellentétesek egymásnak. Azonosság szó antonimái közé tartozik a különbözőség, a különbözőség, a különbség, a különbözőség, a különbözőség, a különbözőség és a különbözőség. Ezek a szavak mind azt jelentik, hogy két dolog vagy személy között nincs összefüggés vagy kapcsolat, és hogy különbözőek egymástól. Azonosság pedig azt jelenti, hogy két dolog vagy személy között van egyfajta összefüggés vagy kapcsolat, és hogy egyformák egymáshoz képest.

Példamondatok

 1. Azonosság bizonyításához szükség van a személyi igazolványra.
 2. A két nőnek ugyanaz a neve, de azonosságukat egyéb módon is bizonyítani kell.
 3. Azonossági nyilatkozatot kell aláírni, hogy hitelesítsük a dokumentumokat.
 4. Azonossági bizonyítvány kell a banki tranzakciókhoz.
 5. Azonosság-ellenőrzés szükséges a belépéshez a biztonsági zónába.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: