Áztat szó jelentése

A szó „áztat” sok ember számára ismerős lehet, ugyanakkor sokan nem tudják, hogy pontosan mit jelent. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy a „áztat” szó jelentése, és hogy miként használható a mindennapi beszédben.

Lexikológia

Az áztatás lexikológiai meghatározása olyan szó, amely általában a különböző anyagok áztatását jelenti. Az áztatás egy olyan eljárás, amely során egy anyagot, például búzát vagy babot, egy adott ideig egy bizonyos mennyiségű folyadékban, például vízben vagy tejben áztatnak. Az áztatás elősegíti a megemésztést, így az élelmiszerek könnyebben felszívódnak az emésztőrendszerbe. Az áztatás másik előnye, hogy megkönnyíti a szárított élelmiszerek elkészítését. Az áztatás során a szárított élelmiszerek nedvességet nyernek, ami segít megőrizni az ízét és a tápértékét. Az áztatásnak számos más előnye is van, például az, hogy segít a szennyeződések eltávolításában, és lehetővé teszi a bizonyos élelmiszerek előkészítését a főzéshez.

Etimológia

Az áztatás szó eredete a latin „abluo” szóból eredeztethető, amelynek jelentése „megmártani”. A latin szó használatával a Római Birodalomban a szövegekben gyakran utaltak az áztatásra, hogy jelölje a mártások és folyadékok használatát a szennyeződések eltávolítására. A szó elterjedése a középkorban, amikor a mezőgazdaságban, mesterséges árkokban és kertészetben használtak áztatást. A szó azóta is használatos, mint a szennyeződések eltávolítására használt eljárás, de a modern technológiai fejlődés egyre többféle áztatási módszert vezetett be, mint például a mágneses áztatás, a mikroelektromos áztatás és a radiofrekvenciás áztatás.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „áztat” számos szótárban kétféleképpen szerepel. Az Oxford English Dictionary szerint az áztatás azt jelenti, hogy „áztatni valamit, hogy feloldja a szennyeződéseket, és eltávolítsa a szennyező anyagokat, mint például a szappan vagy a mosószer”. Az American Heritage Dictionary szerint az áztatás azt jelenti, hogy „áztatni valamit, hogy megszabaduljon a szennyező anyagoktól és a szennyeződésektől”. Ezenkívül az áztatás azt is jelenti, hogy „áztatni valamit, hogy kiemelje a benne lévő összetevőket, mint például a fűszerek vagy gyógynövények”.

Asszociációk

Az áztatás a főzés egyik kulcsfontosságú módja, amelyet évszázadok óta használnak. Az áztatás egy olyan folyamat, amely során száraz alapanyagokat áztatnak, hogy felfedje a teljes ízt, amelyet a vízben oldódó ízanyagok kínálnak. Az áztatással kapcsolatos asszociációk sokfélék lehetnek, de a legtöbb ember a kényelmet, a könnyű előkészítést és a finom ízeket asszociálja vele. Az áztatás egy olyan technika, amely sokféle ételhez és italhoz használható, és egyaránt használható a köret előkészítéséhez, valamint a száraz alapanyagok áztatásához. Az áztatás egy kiváló módja annak, hogy kihozza a legjobb ízeket, és sokféle ételhez használható.

Szinonimák

 1. Immerse.
 2. Soak.
 3. Submerge.
 4. Steep.
 5. Infuse.
 6. Marinate.
 7. Brine.
 8. Pickle.

Antonímák

Az „áztat” szó antonimái közé tartoznak a szárítás, a szárított, a száraz, a szárazság és a szárazföld. Ezek a szavak jelzik, hogy a szó ellentéte az „áztat”. A szárítás az áztatás ellentéte, amely a folyadékok eltávolítását jelenti a tárgyakból. A szárított szó a szárított tárgyakat jelöli, amelyeket megszabadítanak a nedvességtől. A száraz szó jelzi, hogy a tárgy nem nedves, és hogy nincs benne nedvesség. A szárazság a nedvesség hiánya, és a szárazföld olyan terület, amely nem rendelkezik megfelelő mennyiségű nedvességgel.

Példamondatok

 1. Az uborkákat legalább egy órára áztattam a cukoroldatban.
 2. A babot áztattam egy éjszakára a vízben.
 3. Az áztatás segített a betegség tüneteinek enyhítésében.
 4. Az áztatott magok növekedését megfigyelhetjük a kertünkben.
 5. A teát áztattam két percig a forró vízben.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: